Τρίτη 13 Μαΐου 2008

Aποτελέσματα τριπλής κυψέλης

Τοποθετήθηκε λοιπόν η τριπλή κυψέλη στο μελισσοκομείο πριν λίγες ημέρες. Ο πληθυσμός της προέρχεται από δύο διώροφες κυψέλες που τις είχα τοποθετήσει 2-3 μέρες πριν στη θέση αυτή, δηλαδή πάνω στην παλέτα. Έβαλα τη μία βασίλισσα και 10 πλαίσια αριστερά και την άλλη βασίλισσα δεξιά. Στη μεσαία ορφανή κυψέλη έβαλα 2-3 πλαίσια ανοικτού γόνου, πλαίσια εκκολαπτόμενου γόνου, 1 πλαίσιο με γύρη και τίναξα τον πληθυσμό από τα υπόλοιπα πλαίσια. Την επόμενη ημέρα έβγαλα τη λαμαρίνα από τα διαφράγματα (το διάφραγμα είναι διπλό και στη μέση έχει λαμαρίνα) και εμβολιάσαμε. Σήμερα το αποτέλεσμα μπορώ να πω ότι ήταν ικανοποιητικό αφού έπιασαν περίπου 45 κελιά (από τα 60) αλλά όχι πολύ γεμάτα. Ικανοποιητικά για πρώτη φορά. Σήμερα εμβολιάσαμε 90 κελιά, δεν περιμένουμε θεαματικά αποτελέσματα αλλά χρειάζεται και ο πειραματισμός.



Η σκηνή που γίνεται ο εμβολιασμός βρίσκεται κάτω από ένα τεράστιο αβοκάντο.

10 σχόλια:

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Γιώργη , καλή επιτυχία . Γράψε νεότερα γιατι παρακολουθώ και αντιγράφω.

Γιώργος από Χανιά είπε...

Ευχαριστώ Κώστα. Την Παρασκευή θα δω πάλι πως πήγαν και τα λέμε.

Γιώργος από Χανιά είπε...

Κώστα από τα 90 κελιά τα 80 είχαν πολτό αλλά όχι όλα πολύ γεμάτα πάλι. Σήμερα εμβολιάστηκαν 120 κελιά. Για να δούμε τη Δευτέρα...Πάντως δουλεύει η τριπλή. Αργότερα θα δοκιμάσω να βάλω βασίλισσα στη μεσαία κυψέλη και τις ορφανές στα άκρα.

manos είπε...

Γεια σου Γιωργο
Μεχρι να εμβολιασεις εσυ δεν ειχαν ξεκινησει οι μελισσες να κανουν βασιλοκελια στον ανοικτο γονο που τους εβαλες??
Τι εκανες ???τον κατεστρεψες και μετα εμβολιασες????
Ανα τρεις μερες εμβολιαζεις για βασιλικο πολτο?????γιατι λες τη λεξη σημερα 2-3 φορες και με μπερδεψες.
Tελος ποση ωρα εκανες για να εμβολιασεις???

Γιώργος από Χανιά είπε...

Γεια σου Μάνο. Ναι ειχαν ξεκινήσει μια δεκαριά βασιλοκέλια, τα χάλασα και μετά εμβολίασα. Τον υπόλοιπο ανοικτό γόνο δέν τον πειράζουμε, αν την επόμενη φορά έχουν πιάσει πάλι ένα δυο βασιλοκέλια από τον ανοικτό γόνο τα χαλάω και αυτά. Το ερώτημα είναι αν χρειάζεται να προσθέτω κάθε μια βδομάδα ένα δυο πλαίσια με ανοικτό γόνο για να προσελκύονται οι παραμάνες μέλισσες (βγάζοντας δυο πλαίσια που έχουν ξεγονιάσει) ή αρκεί να προσθέτουμε κλειστό γόνο.
Ανά τρεις μέρες εμβολιάζω. Πρώτα ψάχνω πλαίσια (από άλλες κυψέλες) με γόνο κατάλληλο για εμβολιασμό, μετά τρυγάω τον βασιλικό πολτό και μετά εμβολιάζω στα ίδια βασιλικά κελιά. Όλα αυτά μου παίρνουν πάνω από τρεις ώρες.

manos είπε...

Γιωργο γεια σου
Η τριπλη κυψελη ειναι κατασκευη του Φουμη ???Ειναι αρκετη μια μερα για να βγαλεις την λαμαρινα????
Σκεφτομαι να κανω αυτο σε μια διοροφη που εχω φερει εδω στην αυλη μου με το διπλο βασιλικο διαφραγμα του Φουμη.
Αν μπορεις γραφε με μεγαλη αναλυση ολες τις κινησεις που εκανες και κανεις.Συγνωμη αν σε ζαλιζω....

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Μου αρέσουν πολύ αυτές οι κουβέντες μεταξύ μας,συχνώμη για την σφήνα.

Γιώργος από Χανιά είπε...

Μάνο είναι του Φούμη η τριπλή. Τη λαμαρίνα την άφησα μια ημέρα στην τριπλή και είχε ξεκινήσει μια δεκαριά βασιλοκέλια οπότε εγώ τα χάλασα και εμβολίασα αμέσως. Στις διώροφες έχω βάλει το απλό βασιλικό διάφραγμα (το άσπρο πλαστικό που κάνει 3 ευρώ) και πορτάκι στον όροφο. Βέβαια στις διώροφες εμβολιάζω μετά από τρεις ημέρες. Τότε άλλες έχουν ξεκινήσει βασιλοκέλια και άλλες όχι. Εγώ όμως δεν απογοητεύομαι και εμβολιάζω σ όλες από ένα πηχάκι για δω τι όρεξη έχουν. Μετά από 3 ημέρες που πάω να τρυγήσω άλλη πιάνει και τα 30 άλλη 20 και άλλη τα 5 μόνο. Τότε όποια έχει ταίσει πολλά της βάζω δύο πηχάκια.΄
Βάλε λοιπόν το διπλό διάφραγμα αλλά και πορτάκι στον όροφο. Ωραίες οι σφήνες Κώστα!

manos είπε...

Στο διπλο του Φουμη πορτακι εννοεις την λαμαρινα???
στις 3 μερες αφου μπει γινετε ελεγχος και εμβολιασμος αφου χαλαστουν τα δικα του βασιλοκελια???

Γιώργος από Χανιά είπε...

Μάνο ελπίζω να σε κάλυψα αφού τα είπαμε από κοντά.