Συναντήσαμε τον παπά του νησιού, τον παπά Μανώλη, ο οποίος είναι ένας πολύ δραστήριος άνθρωπος με πολύ αγάπη για το νησί του. Ο παπά Μανώλης έχει δημιουργήσει στο σπίτι του ένα μικρό αλλά υπέροχο λαογραφικό μουσείο στο οποίο μεταξύ άλλων είδαμε δύο παλιές πήλινες κυψέλες. Τις κυψέλες αυτές οι ντόπιοι τις ονόμαζαν "βρασκιά". Στο κάτω μέρος της κυψέλης υπάρχει η μικρή οπή εισόδου των μελισσών. Πάνω στις κυψέλες τοποθετούσαν πηχάκια στα οποία έπλεκαν τις γλώσσες οι μέλισσες.
(Ο παπά Μανώλης με μια παλιά πήλινη κολυμπήθρα δίπλα του)
4 σχόλια:
Ευχαριστώ για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια!
Το blog σου είναι πολύ καλό με θαυμάσια posts και απίθανες φωτογραφίες!
Συνάδερφε σε χαιρετώ. Πολύ ενδιαφέρον το θέμα με τα μπρασκιά΄ Το έχω ξανακούσει αλλά δεν έχω προσωπική γνώση.
Επειδή πούλησα όλα τα μελίσσια (400-500)για λόγους ματιών και επειδή σκοπεύω να κάνω νέο μελισσοκομείο με παραδοσιακές κυψέλες (επισκέψιμο) κάθε είδους το θέμα με ενδιαφέρει.
Αν ξαναπάς γράφε πιο πολλές λεπτομέρειες(διαστάσεις κ.τ.λ.)
Με εκτίμηση
κ.Κώστα σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια.
κ. Νίκο ο παπά Μανώλης έχει συγκεντρώσει διάφορα αγροτικά εργαλεία και μεταξύ αυτών τις πήλινες κυψέλες. Ο ίδιος απ' ότι κατάλαβα δεν υπήρξε μελισσοκόμος. Αν όμως ξαναπάω ή πέσει στην αντίληψη μου οτιδήποτε άλλο για παραδοσιακές κυψέλες να είστε βέβαιος ότι θα σας ενημερώσω.
Να είστε καλά.
κ. Νίκο με αφορμή το σχόλιο σας βρήκα μόλις τώρα αυτή την ιστοσελίδα (Μουσείο της Κρητικής Εθνολογίας) που γράφει για τα βρασκιά:
http://www.cretanethnologymuseum.gr/imke/html/gr/11010.html#sect3
Δημοσίευση σχολίου