Τετάρτη, 6 Αυγούστου 2008

Οι ομορφιές του βουνού

Το περασμένο Σάββατο πήγα για επιθεώρηση στα μελισσάκια. Τα πράγματα δεν είναι και τόσο καλά. Φυσάει πολύ αυτές τις ημέρες στην περιοχή και οι θερμοκρασίες δεν είναι οι πλέον κατάλληλες. Ανεβαίνοντας λοιπόν προς τα πάνω, στο βουνό, για να πάω στο μελισσοκομείο (μισή ώρα κακός χωματόδρομος, 1200μ υψόμετρο) εντόπισα το περίφημο δίκταμο.Το δίκταμο ή έρωντας ή σταματόχορτο (Οriganum dictamnus L.) είναι μικρό ενδημικό φρύγανο το οποίο φύεται μόνο στα απόκρημνα και βραχώδη μέρη της Κρήτης και σε υψόµετρο που φτάνει τα 1500 µ. Τα φύλλα του είναι μικρά, παχιά, χνουδωτά και έχουν χρώμα γκριζοπράσινο. Τα άνθη είναι βιολετί. Ανθίζει και συλλέγεται από τον Ιούνιο ως και τον Οκτώβριο.
Οι φωτογραφίες αυτές τραβήχτηκαν σκαρφαλώνοντας στους βράχους με τη μηχανή προς τα πάνωΗ τέλεια συνύπαρξη με το θυμάριΡιζωμένο στις ρωγμές του βράχου

Το δίκταμο εξάγεται στο εξωτερικό και χρησιµοποιείται σαν αιθέριο έλαιο, στην αρωµατοποιία, την ποτοποιία για παρασκευή βερµούτ αλλά και στην φαρµακευτική.
Έχει αιμοστατικές ιδιότητες γι αυτό λέγεται και σταματόχορτο. Λέγεται μάλιστα ότι όταν κάποιο κρι-κρι (κρητικός αίγαγρος ή αγρίμι) τραυματιστεί, ψάχνει να βρει και να φάει δίκταμο για να επουλωθούν γρηγορότερα τα τραύματα του.
Καλλιεργείται εδώ και πολλά χρόνια στην Έμπαρο (Ν. Ηρακλείου) αλλά το καλλιεργηµένο φυτό έχει πολύ λιγότερο χνούδι από το άγριο. Το χνούδι είναι μια προσαρμογή του φυτού με σκοπό τη μείωση της διαπνοής για την εξοικονόμηση υγρασίας στους βράχους που φυτρώνει.
Ρόφημα δίκταμου:
Αναλογία 1 γρ δίκταμο σε 100 ml νερό. Βράζουμε το νερό και προσθέτουμε το δίκταμο. Το αφήνουμε 7-10 λεπτά εκτός φωτιάς και στραγγίζουμε. Μπορούμε να προσθέσουμε μέλι ή ζάχαρη. Εμείς φυσικά θα προσθέσουμε μέλι!

7 σχόλια:

apomel είπε...

Γιωργη εχει ακομα θυμαρια ???

Γιώργος από Χανιά είπε...

Πολύ ψηλά έχει ακόμα λίγο αλλά κάθε μέρα φυσάει οπότε δώρο άδωρο!

markos aliprantis είπε...

Όμορφα μέρη αντρίκια που για να τα περπατήσεις πρέπει να το λέει η περδικούλα σου

Γιώργος από Χανιά είπε...

Μάρκο όποτε έρθεις θα τα περπατήσουμε παρέα

just4hobby είπε...

Είμαι Χανιά, πάρε με ένα τηλέφωνο, 6945551000 ή στείλε μου ένα εμαιλ για το πως μπορώ να σε βρω.

Νίκος είπε...

Φίλε μου , πολύ ωραία η αναρτηση σου.
Και οι φωτό και τα σχόλια.
Χαιρετώ.

Γιώργος από Χανιά είπε...

Σας ευχαριστώ κ.Νίκο.